Nejzvláštnější jídla Polska

Velikost textu: A A A

Nejzvláštnější jídla Polska

Zahrada tulipany volne autor foto Pavel Hanzal (c)
Ilustrační foto
  • autor: red
  • sdílet na

 Polsko máme prakticky za rohem. Polská kuchyně má s naší mnoho společného, i přesto v ní najdeme často zvláštní pochoutky, na které u nás zas až tak často nenarazíme. Na druhé straně máme spoustu společných jídel, které nám chutnají a běžně se s nimi setkáváme, pro cizince z jiných krajů však přijdou přinejmenším zvláštní. Pojďme začít právě s nimi!

Kaszanka
Kaszanka je polský výraz pro jelito. V Polsku se prodává ve stejném provedení, jako běžné klobásy, tj. velikost střívka rovná se velikosti klobásy, na kterou jsme zvyklí. Kaszanka se vyrábí z praseči krve a vnitřností, které se rozemelou, Poláci do tohoto pokrmu navíc přidávají pohanku. Nesmí chybět ani majoránka, častou ingrediencí je i cibule.

Smalec
Pro spoustu lidí je také zvláštní pokrm, zvaný smalec. Je ideální jako „pomazánka“ na pečivo. Základní ingrediencí je vepřové sádlo, hodně sádla. Sádla se vloží na rozpálenou pánev, nechá se chvíli smažit, následně se může přidat cibule a chuť mohou vylepšit i kousky slaniny. Tak vznikne pomazánka, která se může podávat za studena i za tepla.

Czernina
Dalším, poněkud zvláštním pokrmem je tzv. czernina. Jde o polévku, ovšem velmi zvláštní polévku. Jednou z důležitých ingrediencí, díky které je právě polévka černá, je husí krev. Ta je nepostradatelnou složkou této polévky. Pojídání této polévky má poměrně bohatou tradici, spadající až do 19. Století. Podle tradice byl tento pokrm servírován mužům, kteří požádali rodiče o požehnání a schválení sňatku a ti návrh nepřijali.

Ovocné polévky
V Polsku jsou velmi oblíbené ovocné polévky. Zatímco my jsme si zvykli na polévky zeleninové, v Polsku si pochutnávají na ovoci. Taková polévka se připravuje z jahod nebo třešní, pro krémovou chuť se přidává mléko. Řekli bychom, že jde o takový mléčný nápoj. On se ale podává teplý. A s těstovinami.

Mléčná polévka
A u polévek skončíme. V Polsku si očividně potrpí na polévku ze všeho možného. Proč ne z horkého mléka? Horkou mléčnou polévku Poláci konzumují s rýží nebo s těstovinami.

autor fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: cestování, jídlo, Polsko

Více informací

Dovolená a cestování

Letiště v Polsko

zobrazit vše
Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Dovolená a cestování
Nejzvláštnější jídla Evropy

 Rádi cestujete po Evropě a mimo nových destinací a památek rádi poznáváte i nějaké to nové jídlo? Nespokojíte se s tradičními…

Dovolená a cestování
Nejzvláštnější jídla Mongolska

 Mongolsko je země, plná stepí, nese spoustu místních zvyků a tradicí. Od nás se liší v ledasčem, a co se jídla…

Dovolená a cestování
Nejzvláštnější jídla Švédska

 Švédsko patří mezi velmi oblíbené země Evropy. I my Češi máme Švédy rádi, často k nim vzhlížíme. Máme rádi jejich…

Dovolená a cestování
Nejzvláštnější jídla Vietnamu

 Asie je zvláštní z mnoha důvodů, jedním z nich je jídlo. Jiný kraj, jiný mrav patří i co se jídla týče, a…

Dovolená a cestování
Nejzvláštnější jídla Chorvatska

 Do Chorvatska se každoročně vydává tisíce Čechů. Nejčastěji za mořem, odpočinkem, sluncem. I přesto, že to do této…

Dovolená a cestování
Nejzvláštnější jídla Číny

 Máme rádi čínskou kuchyni, zvykli jsme si na ni. Čínské jídlo nejsou ale jen nudle, vývar nebo sójová omáčka. Při cestování…

Dovolená a cestování
Nejzvláštnější jídla Indie

 Indie nabízí nepřeberné možnosti, co se týká gurmánských zážitků. Spousta pokrmů, které se v Indii běžně podávají,…

Dovolená a cestování
Nejzvláštnější jídla Bulharska

 Bulharská kuchyně je různorodá, je plná zvláštních chutí, ingrediencí, barevných kombinací. Zajímáte se o světovou…

 
Vítejte Akční letenky Létání a doprava Dovolená a cestování Rady na cestu Obchodní podmínky Kontakt
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt